Şeftaliler yıkanır, kabukları soyulur, çekirdekleri ayıklanır, istenildiği gibi doğranır, tartılır. Kiloya kilo şeker konur. (Ben iki kilodan yaptım. O nedenle ayıklanıp dilimlendikten sonra tarttığım ve 2 kg kalan şeftaliye 2 kg şeker koydum.) Karıştırılır. Ağzı kapalı olarak kısık
ateşteki ocağın üstüne konur, böylece şekerin erimesi sağlanır.
Dibine tutmaması için ara sıra karıştırmak gerekir. Şeker eriyip şeftaliler sulandıktan sonra tencerenin kapağı açılır, ocağın altı da açılır. Kaynaması
beklenir. Kaynamaya başlar başlamaz saate bakılır ve 15 dakika kaynatılır. (Şeftali çabuk pişen bir meyve olduğu için 15 dakikada falan olur.) Ara
sıra karıştırılır ve biriken köpükleri de alınır. 15 dakika sonunda reçelden
kaşığın ucuyla cam bir tabağa bir kaç damla damlatılır. Şayet damlalar etrafa
yayılmıyorsa, yani sulu değilse tenceredeki reçele 2 limon suyu ilave
edilir ve 5 dakika daha kaynatılır, ocağın altı söndürülür. Üzerindeki biriken
köpükler temizlenir. Soğuması beklenir. Soğuduktan sonra kavanozlara konur ve
ağzı o zaman kapatılarak buzdolabına konur. Afiyet olsun.
Reçellerdeki ölçü: Bire birdir. Yani bir kilo meyveye, bir kilo şeker ve 1 adet limon. Reçeller genellikle 20-25 dakikada en fazla 30 dakikada olur. Ancak, koyulaşma oranını sık sık kontrol etmek gerekir. Çünkü meyveden meyveye değişebilir. Ayrıca, reçelleri sık sık karıştırmak gerekir. Yoksa dibine tutar.
şeftali reçeli
YanıtlaSil