Reçellerdeki ölçü: Bire birdir. Yani bir kilo meyveye, bir kilo şeker ve 1 adet limon. Reçeller genellikle 20-25 dakikada en fazla 30 dakikada olur. Ancak, koyulaşma oranını sık sık kontrol etmek gerekir. Çünkü meyveden meyveye değişebilir. Ayrıca, reçelleri sık sık karıştırmak gerekir. Yoksa dibine tutar.
Şimdi gelelim vişne reçelimize: Vişneler saplarından ayrılır, sonra yıkanır, çekirdekleri ayıklanır, tartılır. Çekirdekleri çengelli iğne ile çıkartılabilir. Çekirdekleri çıkarıldıktan sonra örneğin, 2 kg gelen vişne tencereye konur. Üzerine de 2 kg şeker konur. Karıştırılır. Ağzı kapalı olarak kısık ateşteki ocağın üstüne konur, böylece şekerin erimesi sağlanır. Dibine tutmaması için ara sıra karıştırmak gerekir. Şeker eriyip vişneler sulandıktan sonra tencerenin kapağı açılır, ocağın altı da açılır. Kaynaması beklenir. Kaynamaya başlar başlamaz saate bakılır ve 20 dakika kaynatılır. Ara sıra karıştırılır ve biriken köpükleri de alınır. 20 dakika sonunda reçelden kaşığın ucuyla cam bir tabağa bir kaç damla damlatılır. Şayet damlalar etrafa yayılmıyorsa, yani sulu değilse tenceredeki reçele 2 limon suyu ilave edilir ve 5 dakika daha kaynatılır, ocağın altı söndürülür. Üzerindeki biriken köpükler temizlenir. Soğuması beklenir. Soğuduktan sonra kavanozlara konur ve ağzı o zaman kapatılarak buzdolabına konur. Afiyet olsun.



vişne reçeli
YanıtlaSil