14 Ağustos 2022 Pazar

AŞURE

Malzemeler

Kuru Fasulye (1 su bardağı)

Nohut (1 su bardağı)

Buğday (3 su bardağı)

Pirinç (yarım su bardağı)

Kuru kayısı

Kuru üzüm

İncir (ben koymuyorum aşurenin rengini değiştiriyor.)

Portakal kabuğu

Gülsuyu

Şeker


Yapılışı

Nohut, fasulye bir gece önceden ıslanır. Buğday da özellikle beyaz suyu çıkana kadar yıkanır. Gece iyi  suda bırakılır. Nohut, fasulye ayrı ayrı normal suda haşlanır. Buğday da geceden bırakılan içme suyunda iyice yumuşayıncaya kadar (Not: Üç malzeme de düdüklüde haşlanmayacak tencerede haşlanacak. Kararmamaları için). Ben daha önce haşlayıp buzlukta saklıyorum. Yaparken hazır oluyor ve kolaylık sağlıyor.

Haşlandıktan sonra buğdayla küçük küçük küp şeklinde doğranmış portakal kabuğu ve yarım su bardağı pirinç aşure tenceresine konur. Üzerine çıkana kadar su ilave edilir. Bir iki taşım kaynadıktan sonra haşlanan nohut, fasulye, üzüm, küçük küçük doğranmış kayısı ilave edilir. Eksildiyse üzerine çıkacak kadar su ilave edilir. Haşlanır. Biraz kaynadıktan sonra şeker ilave edilir. (Damak tadına  göre) Şekerle de biraz kaynadıktan sonra söndürmeye yakın bir kahve fincanı gülsuyu eklenir.  Biraz daha kaynatılıp servis edilir. Üzerine Allah ne verdiyse fındık, ceviz, hindistan cevizi, nar, tarçın vb. konabilir. Malzemeler tamamen istek ve imkana bağlıdır. Herkesin aşuresi malzemeye göre farlıdır. Ben kendi yaptığımı yazıyorum.

Afiyet olsun.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder